Jak zrobić biszkopt?

Biszkopt to idealny rodzaj ciasta, które służy za podłoże do wielu słodkości. Upieczenie go wydaje się niezbyt skomplikowane, jednak gdy dochodzi do momentu realizacji przepisu, okazuje się, że nie zawsze jest on taki, jakim byśmy chcieli, aby był. Jak to mówią: „diabeł tkwi w szczegółach”, dlatego warto znać kilka tajników, które mają ogromny wpływ na wygląd i jakość biszkoptu. Często zadajemy sobie pytanie: jak zrobić biszkopt, aby był puszysty i wysoki?

Jak zrobić biszkopt?

Jak zrobić biszkopt?Przede wszystkim, aby upiec biszkopt potrzebne są takie składniki jak: jajka, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, cukier i proszek do pieczenia. Proporcje odmierzamy w stosunku do ilości jajek. Jeżeli robimy biszkopt z 5 jajek, to dodajemy 5 łyżek mąki pszennej i 5 ziemniaczanej oraz dwa razy więcej cukru, czyli 10 łyżek oraz proszek do pieczenia. Gdy już mamy przyszykowane wszystkie składniki, musimy wiedzieć, aby biszkopt był puszysty i nie upadł, bardzo ważne jest ubicie na idealnie sztywną pianę, białek. Ubijamy je odpowiednio długo, aby po wyciągnięciu widełek, ślad po nich się nie zlał. Do ubitych na sztywno białek dodajemy stopniowo cukier, który musi się rozpuścić w dość szybkim czasie. Następnie do piany z cukrem dodajemy żółtka, miksujemy przez chwilę do połączenia się składników. Teraz wsypujemy do masy: mąki oraz proszek do pieczenia jednocześnie, delikatnie mieszając do jednolitości, w dość krótkim czasie, aby piana nie straciła swojej puszystości. Taką gotową masę przelewamy do formy, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 minut w 175 stopniach. Po upieczeniu studzimy go w piekarniku, a z foremki wyciągamy, gdy całkowicie wystygnie.

Przystępując do pieczenia biszkoptu, powinniśmy pamiętać o kilku ważnych rzeczach:

  • jajka powinny być w temperaturze pokojowej,
  • produkty sypkie zawsze należy przesiać,
  • do białek należy dodać kilka ziarenek soli i ubijać na wysokich obrotach,
  • cukier sypany do piany należy dodawać stopniowo, najlepiej gdy jest to cukier puder,
  • żółtka dodawane do białek należy dodawać pojedynczo i ubijać na małych obrotach,
  • produkty sypkie dodawane do masy, należy wymieszać szpatułką, delikatnymi ruchami,
  • boków tortownicy nie należy smarować tłuszczem, a dno trzeba wyłożyć papierem do pieczenia,
  • gdy biszkopt trafia do piekarnika, drzwiczki uchylamy tylko pod koniec, aby sprawdzić patyczkiem czy jest już upieczony,
  • biszkopt uważamy za upieczony, jeżeli patyczek odchodzi od ciasta całkowicie suchy.
[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here