Patelnia kamienna

Patelnia kamienna to jeden z rodzajów, którym warto się zainteresować, gdy szukamy dobrej patelni mającej nam służyć przez wiele lat. Taki zakup to dobra opcja przede wszystkim dla osób, które obiawiają się zarysowania powłoki patelni. Patelnia kamienna umożliwia przygotowanie potraw bez użycia tłuszczu, dlatego docenią ją również osoby starające się zmniejszyć jego spożycie. Dowiedz się, jaki rodzaj patelni najlepiej wybrać a także jak o nią dbać, żeby służyła w kuchni jak najdłużej.

Zalety patelni kamiennych

Patelnia kamienna świetnie sprawdza się na każdym rodzaju kuchenek. Dużą zaletą jest fakt, że na jej rozgrzanie nie trzeba długo czekać – dno wyjątkowo szybko osiąga odpowiednią do smażenia temperaturę. Na dodatek ciepło rozchodzi się po całej powierzchni równomiernie, dzięki czemu przyrządzane jedzenie będzie równo usmażone z każdej strony. Kamień długo utrzymuje ciepło, zatem świetnie sprawdzi się do przygotowania potraw, które są gotowane na małym ogniu przez dłuższy czas. Dodatkowo patelnie kamienne są niezwykle trwałe i odporne na uszkodzenia. Poszczególne modele, w przeciwieństwie na przykład do patelni żeliwnych, można nawet czyścić w zmywarce. Warto też zwrócić uwagę na ich wygląd – może to być ciekawy element wystroju kuchni.

Rodzaje patelni kamiennych

Przy zakupie patelni kamiennej mamy do wyboru trzy różne materiały: granit, tytan i marmur. Wszystkie z nich cechują się dużą odpornością, nieprzywieralną powłoką i świetnie przewodzą ciepło. Najtrwalsze są patelnie z powłoką tytanową, jednak jest to również najdroższa opcja. Warto w nią jednak zainwestować, jeśli szukamy sprzętu naprawdę dobrej jakości. Może ona być myta w zmywarce. Na patelni tytanowej i granitowej bez problemu można usmażyć potrawy bez użycia tłuszczu, co doceni każda osoba dbająca o zdrowie i o figurę. Patelnia tytanowa wyróżnia się również eleganckim wyglądem, z kolei marmurowa i granitowa przypominają design dawnych sprzętów ( świetnie pasują do kuchni rustykalnych, skandynawskich i klasycznych). Przy zakupie patelni warto zapoznać się z ofertą sklepów internetowych (na przykład https://www.indelo.pl/patelnie-kamienne-cat-348). Zwykle mają one niższe ceny i szerszy asortyment niż sklepy stacjonarne.

Jak dbać o patelnię kamienną?

Patelnie kamienne należą do najtrwalszych sprzętów, jednak chcąc cieszyć się ich funkcjonalnością jak najdłużej należy o nie odpowiednio zadbać. Jeśli producent informuje, że dana patelnia nie nadaje się do mycia w zmywarce trzeba zastosować się to tych zaleceń – inaczej łatwo o jej zniszczenie. Do czyszczenia wystarczy użyć gąbki, lub jeśli smażyliśmy na małej ilości lub bez tłuszczu, nawet zwilżonego ręcznika papierowego. Ewentualne pozostałości po przypalonym jedzeniu bez problemu usunie sól zmieszana z wodą do konsystencji gęstej pasty. Żeby uniknąć pęknięć powłoki nie można zalewać rozgrzanej patelni zimną wodą. Do mieszania lub zdejmowania jedzenia z patelni najlepiej sprawdzą się narzędzia drewniane lub silikonowe.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here