Herbata

Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej śniadania, inni piją ją dla smaku, a jeszcze inni doszukują się w niej prozdrowotnych działań. Herbata – bo o niej mowa – to prawdziwy skarb, który dumnie stać może obok najszlachetniejszej kawy. Może być czarna, zielona, czerwona, ziołowa czy owocowa. Niezależnie od rodzaju, każda niesie ze sobą pozytywne doznania smakowe, które są doceniane nawet przez prawdziwych koneserów. Jaką herbatę można spotkać na półkach sklepowych?

Czarna do śniadania, ale nie kawa

Najpopularniejszą herbatą i najczęściej kupowaną jest wszystkim dobrze znana herbata czarna. Głęboki smak i aromat powstaje ze sfermentowanych liści, które pod wpływem gorącej wody zamieniają się w bursztynowy napar idealny do posiłków. Niezaprzeczalnie jest królową wśród herbat. W sklepach można ją spotkać w postaci sypanej, w saszetkach czy piramidkach. Czarna herbata może różnić się smakiem w zależności od regionu pochodzenia oraz części krzewu, z którego jest produkowana. W każdej wersji najlepiej smakuje gorąca. Wypicie naparu herbacianego tego rodzaju powoduje pobudzenie i dodanie energii. Herbata czarna wykazuje również właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Uspokajająca moc zieleni

Mówi się, że zielony uspokaja i odpręża. To stwierdzenie potwierdza również herbata zielona, której picie niweluje stres i łagodzi nerwy. Jej łagodny smak poprawia nastrój i samopoczucie. Zawiera także szereg właściwości pozytywnie wpływających na zdrowie – oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom złego cholesterolu i zalecana jest również osobom chorym na cukrzycę. Doskonale wpływa także na skórę. Aby wszystkie cenne składniki mogły przedostać się do organizmu, należy stosować się do zasad parzenia zielonej herbaty. Pod żadnym pozorem nie wolno zaparzać jej wrzątkiem – najlepszą temperaturą dla zielonej herbaty jest od 60 do 90 stopni Celsjusza.

Kolorowo i smacznie

Herbata owocowa to napój uwielbiany przez wszystkich. Występuje w przeróżnych smakach i konfiguracjach. Powstaje z mieszanki różnorodnych owoców suszonych, nierzadko z dodatkiem ziół czy liści lub kwiatów roślin. Posiada najczęściej bardzo intensywny smak. Warto zwracać uwagę na skład herbat owocowych – najlepiej unikać aromatów i barwników, w zamian wybierając prawdziwe kawałki suszonych owoców. Pozytywny wpływ na zdrowie mają m.in. napary z zawartością dzikiej róży, hibiskusa, porzeczki czy cytryny.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here