Garnki rzymskie

Garnki rzymskie jak to łatwo się domyślić zostały wynalezione w Rzymie. Jest to naczynie gliniane, dzięki któremu możemy przyrządzać różne dania bez użycia tłuszczów, co daje nam potrawy, które są bardziej fit, a także bardziej kruche. Garnki rzymskie są w asortymencie różnych sklepów już jakiś czas, ale stało się o nich głośno dopiero od paru lat. Wiele osób starszych raczej korzysta ze swojego starego asortymentu. Jednak młodsi są otwarci na nowości, które do nas przychodzą różnych części globu i myślę, że taki zakup naprawdę może być warty.

Garnki rzymskie dają nam wiele możliwości, jeśli chodzi o przyrządzanie potraw. Warto na przykład zaszokować znajomych jeśli przyjdą na domówkę do naszego mieszkania, a my wyjmiemy ładnie upieczony chleb i kurczaka, który w smaku nie będzie w ogóle podobny do standardowego pieczenia.

Potrawy, które możemy przygotować w garnku rzymskim to na przykład (wspomniany wcześniej chleb i kurczak, zostanie pominięty):

  • Zapiekanki,
  • Lasagne,
  • Różnego rodzaju ryby,
  • Risotto,
  • Przeróżne dania warzywne, jak na przykład zapiekanka wykonana z samych warzyw.

Jak widać wachlarz dań, które możemy wykonać w tym garnku jest naprawdę szeroki, a jeśli chodzi o przepisy na każdy z nich to jeśli wpiszemy w wyszukiwarkę: „dania robione w garnku rzymskim”, to wyskoczy nam bardzo wiele pozycji. Dzięki temu także możemy zjeść coś innego i na przykład w weekend robić takie danie. Chociaż raz w tygodniu uciec od standardowej potrawy jak na przykład schabowy.

Garnki rzymskie – ceny

Jeśli chodzi o cenę produktu to ta waha się między 70, a 150 złotych i tutaj jak zazwyczaj jest to zależne od jakości i wielkości garnka. Jeśli wejdziemy na tańsze sklepy to naprawdę możemy kupić taki garnek naprawdę tanio ale jego jakość będzie pod dużym znakiem zapytania. Jeśli trafimy na sklep bardziej znany to cena będzie wyższa ale jakość pewniejsza. Warto albo czekać na jakąś fajną promocję i wtedy z lepszego sklepu zakupić takie naczynie do pieczenia. Lub, jak ja to często robię po prostu wyśrodkować cenę. Kierując się opiniami z internetu i znajomych. jeśli ktoś ma taki produkt, wybrać sklep z jakiego można zakupić garnek.

Jeśli chodzi o pierwsze użycie to zalecane jest dobrze go wymoczyć, a także wyparzyć gorącą wodą ale bez użycia detergentów. Także przed każdym użyciem zaleca się wymoczyć naczynie w zimnej wodzie około 15 minut. Tutaj trzeba zwrócić uwagę na to, że gwałtowna zmiana temperatury może doprowadzić do pęknięcia naczynia, więc warto zadbać o to żeby albo do ciepłego naczynia nalać letniej wody albo żeby zimne naczynie nie było wstawiane do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Po około 100 użyciach zalecane jest również włożenie wypełnionego garnka wodą do piekarnika i wygrzane go.

Może powiedzieć, że jeśli ktoś lubi nowe smaki i chce spróbować pieczenia w glinianym garnku to jest to idealna oferta właśnie dla takiej osoby. Trzeba pamiętać o paru zasadach użytkowania, ale myślę, że warto zaopatrzyć się w to naczynie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here