Dbaj o jelita i wzmocnij odporność organizmu

Zdrowy układ immunologiczny jest gwarancją zdrowia i zachowania witalności organizmu. Szczególnie w sezonie jesienno-zimowym jesteśmy coraz bardziej podatni na różnorodne infekcje, dlatego tak ważne jest naturalne wspieranie odporności. Bardzo istotną rolę w budowaniu odporności odgrywają jelita, zwłaszcza ich flora bakteryjna. Komórki odpornościowe znajdują się wielu zakamarkach organizmu i narażone są na kontakt z różnymi patogenami, z którymi muszą niejednokrotnie stoczyć zaciętą walkę. Dlaczego jelita odgrywają ogromną rolę w kształtowaniu naturalnej odporności? Przeczytasz o tym w poniższym artykule. 

Czym jest naturalna flora bakteryjna jelit?

Flora bakteryjna jelit to wszystkie bakterie, które wyściełają ściany jelit. Może znajdować się w nich nawet około 1500 gatunków bakterii, które są inne dla każdej osoby. W mikrobiomie jelitowym zachodzą również zmiany w ciągu całego życia. Spowodowane jest to wiekiem, stosowanymi lekami czy dietą. Jak powszechnie wiadomo, bakterie jelitowe mają ogromny wpływ na zdrowie organizmu, szczególnie te z rodzaju Lactobacillus. Prawidłowa flora bakteryjna wpływa na odpowiednie funkcjonowanie organizmu oraz sprawia, że:

  • stymulowany jest układ odpornościowy,
  • wytwarzane są witaminy z grupy B oraz witamina K,
  • organizm ma zdolność wchłaniania witamin i minerałów,
  • odżywiane są komórki jelit,
  • rozkładają się resztki pokarmu,
  • organizm jest chroniony przez toksynami i drobnoustrojami.

Kiedy w organizmie zaburzona zostaje równowaga między złymi i dobrymi bakteriami, powstaje dysbioza jelitowa, która sprawia, że odporność organizmu drastycznie spada. Dzieje się tak poprzez nadmierny stres, antybiotykoterapię, nieprawidłową dietę czy nadmierne zanieczyszczenie środowiska.  Utrzymywanie długotrwałej dysbiozy jelitowej może mieć katastrofalne skutki dla zdrowia całego organizmu.

W jaki sposób zadbać o odporność organizmu?

Aby cieszyć się odpornością organizmu przez cały rok, bardzo ważne jest wsparcie flory bakteryjnej. Konieczne jest spożywanie dużej ilości warzyw i owoców, szczególnie w formie kiszonek, np. kiszone ogórki i kiszona kapusta. Warto spożywać także mleczne przetwory, np. jogurty oraz zaopatrzyć się w probiotyki apteczne, np. vivomixx w kroplach. Przed zakupem w aptece internetowej, warto skorzystać z porównywarek cen, które oferują niektóre serwisy, jak gdziepolek.pl. Konieczne jest spożywanie nie tylko probiotyków, ale także prebiotyków. Są to składniki, które nie ulegają trawieniu i pobudzają do wzrostu wiele dobrych bakterii jelitowych. Dlatego warto spożywać cebulę, czosnek, cykorię, banany, szparagi i karczochy.

Okazuje się, że za równowagę mikroflory jelitowej odpowiadają także polifenole, znajdujące się w produktach będących ogromnym źródłem błonnika pokarmowego. Dlatego w celu stymulacji układu odpornościowego, tuż obok probiotyków i prebiotyków, warto spożywać cytrusy i owoce jagodowe, kakao, owoce granatu, jabłka, karczochy, daktyle, pomidory i jarmuż oraz pełnoziarniste pieczywo.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here