Co warto wiedzieć o węgielkach do shishy

Wiele osób uważa, że najważniejszą sprawą w przypadku shishy jest dobranie odpowiedniego tytoniu. Wbrew pozorom równie istotne są odpowiednie węgielki do shishy, które mają bezpośredni wpływa na to, jaki będzie dym. Złe rozpalenie węgielków do shishy będzie skutkować dymem gryzącym, niweczącym relaks i pełen spokój, które powinny płynąć z palenia shishy. Co zatem należy wiedzieć o tych węgielkach? Przeczytasz o tym w artykule!

Rodzaje węgielków do shishy

Co do zasady można wyróżnić kilka rodzajów węgielków do shishy. Dzieli się je przede wszystkim ze względu na skład. Wyróżniamy przede wszystkim dwa rodzaje:

  • samozapalające węgielki do shishy,
  • naturalne węgielki z kokosu.

Poza tymi dwoma rodzajami można znaleźć m.in. węgielki bambusowe, ale nie cieszą się one dużą popularnością. Podział jest o tyle ważny, że poszczególne typy różnią się między sobą zawartością substancji smolistych, a także czasem palenia, sposobem rozpalenia czy wreszcie maksymalną osiągalną temperaturą.

Co wyróżnia poszczególne typy węgielków?

Każdy typ węgielków ma swoje cechy charakterystyczne. Samozapalające węgielki do shishy są niezwykle popularne z racji skuteczności i szybkości rozpalania w każdych warunkach. Wynika to z faktu, że w swoim składzie mają one rozpałkę, dzięki której znacznie łatwiej jest nastawić shishę z pomocą jedynie zwykłej zapałki, a nawet zapalniczki. Jednocześnie ten rodzaj węgielków ma bardzo wysoką zawartość szkodliwych substancji, które mogą dostać się do płuc w postaci dymu. Wiele osób twierdzi również, że węgielki tego typu pogarszają aromat tytoniu.

Naturalne węgielki do shishy

Zdecydowanie większą popularnością cieszą się kokosowe węgielki do shishy. Ich popularność jest związana z tym, że choć dłużej się je rozpala, dłuższy jest czas ich palenia się, a także mają mniej szkodliwych substancji toksycznych. Co za tym idzie, są bezpieczniejsze w stosowaniu. Nie bez znaczenia jest to, że jako powstałe z naturalnego surowca, węgle kokosowe (i rzadziej używane bambusowe) nie obniżają walorów smakowych fajki wodnej.

Jak rozpalić węgiel do shishy?

Jeśli chcesz dobrze rozpalić węgielki do shishy przede wszystkim postaw na przygotowanie węgielka przed położeniem go na cybuchu. Podstawą jest równomierne i dokładne rozpalenie go na całej powierzchni. Jak poznać, że dobrze to zrobiliśmy? Wszystkie ścianki węgla powinny być pokryte żarem. Jest to istotne, gdyż w ten sposób pozbędziemy się szkodliwych substancji i oczyścimy węgielek, a także uzyskamy odpowiednią temperaturę. Jeśli jednak dym wciąż będzie gryzący, konieczne będzie zdjęcie węgla, zmniejszenie jego ilości i przestudzenie cybucha, ponieważ będzie to oznaką zbyt wysokiej temperatury.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here