Awokado to owoc o wielu zdrowotnych właściwościach. Nazwa awokado wywodzi się od słowa „Ahuacuatl”, które to oznacza „drzewo, na którym rosną jądra”. Nazwa ta wiąże się z kształtem owocu oraz z jego właściwościami jako afrodyzjaka.
Awokado ma różne odmiany, wyróżnia się na przykład takie odmiany jak:
- odmiana fuerte – charakteryzuję się tym, iż owoc ma cieką skórkę, ciemnozielony kolor i jest w kształcie gruszki. W smaku natomiast ta odmiana jest bardzo delikatna, postać oleista, kremowa.
- odmiana hass – to najpopularniejsza odmiana awokado (co ciekawe, stanowi ona nawet 95% wszystkich sprzedawanych na świecie owoców awokado). Charakterystyczne dla tej odmany jest to, że owoc awokado hass ma ciemnofioletowy kolor i owalne kształty. Skórka awokado z tej odmiany jest znacznie grubsza, natomiast w smaku przebija awokado fuerte, ponieważ ma intensywniejszy smak o wyraźnie orzechowej nucie.
Dlaczego warto jeść awokado? Oto kilka jego właściwości:
- awokado jest bogatym źródłem witaminy E (witamina młodości),
- bardzo dobre źródło błonnika,
- zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu,
- wykazuje właściwości odchudzające,
- obniża ciśnienie krwi,
- zawiera w sobie kwas foliowy, a więc jest szczególnie polecany kobietom w ciąży,
- jest jednym z nielicznych naturalnych źródeł glutationu – czyli cennego antyoksydantu, który to wspiera pracę wątroby, systemu nerwowego, układu autoimmunologicznego,
- zawiera enzymy, dlatego zalecany jest osobom cierpiącym na stany zapalne żołądka lub jelit,
- zawiera w sobie również przeciwutleniacze, które wpływają na oczyszczanie organizmu z toksyn.
Jak więc widzimy awokado ma naprawdę bardzo dużo zalet, dlatego z pewnością warto po nie sięgać, w swojej codziennej diecie.
Jednak wiele osób nie wie jak jeść awokado, dlatego przedstawiamy kilka podstawowych kroków:
- przecinamy awokado wzdłuż, aby wyciągnąć pestkę,
- następnie przekręcamy obie części w przeciwne strony i wyjmujemy pestkę,
- potem pozostaje tylko wyjąć miąższ, a najlepiej to zrobić łyżeczką.
Co ciekawe, awokado stanowi doskonały zamiennik masła (o wiele zdrowszy), a więc z powodzeniem możemy smarować nim pieczywo. Również pestka nadaje się do zjedzenia (można ja wysuszyć i pokruszyć na proszek). Natomiast kupując awokado, należy zwracać uwagę na to, aby owoce były miękkie w dotyku (ale niezbyt miękkie). A później awokado powinno się przechowywać w lodówce.
[Głosów:0 Średnia:0/5]