Nalewka z mięty i likier miętowy – w czym pomogą i jak je przyrządzić?

0
37
Nalewka z mięty i likier miętowy

Mięta pieprzowa to roślina słynąca z odświeżającego smaku i mocnego aromatu, a także ze zbawiennego wpływu na układ trawienny. Pomocne przy problemach żołądkowych okazać się mogą nie tylko napary miętowe, ale także nalewka na mięcie. Jak ją przygotować?

Nalewka z mięty – właściwości

Mięta pieprzowa zawiera liczne korzystne dla zdrowia substancje, takie jak mentolowy olejek eteryczny, garbniki, kwasy organiczne, pektyny oraz sole mineralne. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego i ułatwia trawienie. Napar z mięty stosowany jest przy dolegliwościach związanych z przejedzeniem, przy niestrawności, wzdęciach. Ma działanie rozkurczowe. Podobnie działa także nalewka na świeżej mięcie. Nalewka miętowa również pomaga przy dolegliwościach trawiennych, a ponadto wykazuje lekkie działanie przeciwbólowe, uspokajające i odprężające. Ponadto świetnie smakuje i komponuje się zwłaszcza z ciastami i innymi deserami.

Przepis na domową nalewkę miętową

Najstarsze przepisy zalecały przygotowywanie nalewki miętowej poprzez zalanie wódką zrobioną ze spirytusu suszu mięty pieprzowej z dodatkiem cukru. Taka nalewka z mięty była jednakże mętna i prezentowała się nieapetycznie. Nowsze przepisy zalecają więc zalewanie wódką ze spirytusu (70%) świeżo zebranych liści mięty. Proporcje to dwie garści liści na litr alkoholu. Naczynie z alkoholem należy szczelnie zamknąć i odstawić na miesiąc w ciepłe, ciemne miejsce. Po miesiącu można już zlać i przefiltrować nalewkę. Macerat należy jeszcze zmieszać z przyrządzonym wcześniej syropem cukrowym (150 g cukru na 200 ml wody). Następnie rozlana do butelek i zakorkowana nalewka miętowa powinna odczekać jeszcze 2–3 miesiące, również bez dostępu światła słonecznego.

Likier z mięty – miętowa słodycz

Nie tylko nalewka miętowa, ale także likier miętowy jest pomocny przy trawieniu. Do tego poprawia humor i jest bardzo smaczny! Aby przygotować likier, potrzebujemy 30 g suszonych liści mięty, 250 g cukru brązowego lub miodu, 1 litr wódki. Miętę należy zalać alkoholem z dodatkiem cukru lub miodu i wszystko wymieszać. Naczynie z likierem odstawiamy na 8 tygodni w ciepłe miejsce. Co jakiś czas należy wstrząsnąć butlą. Po 8 tygodniach można już przefiltrować i rozlać likier – nie jest on jednak wtedy gotowy. Powinien leżakować w piwnicy jeszcze kilka miesięcy.

Inny przepis stworzony został dla miłośników ziołowych smaków. Oprócz 30 świeżych gałązek mięty należy przygotować kilka gałązek melisy i 10 nasion kolendry. Wszystko zalewamy 1 l wódki z dodatkiem 250 g cukru lub miodu. Odstawiamy na 6 tygodni, po których filtrujemy i rozlewamy likier. Po przeleżakowaniu kilku miesięcy w piwnicy jest gotowy do spożycia.

A może wersja korzenno-cytrusowa, idealna na zimowe wieczory? Do 250 g liści świeżej mięty dodajemy 3 osnówki muszkatołowca, trochę suszonej skórki pomarańczy i sok z jednej cytryny. Całość należy zalać 1 l winiaku i odstawić na 3–4 tygodnie. Po tym czasie filtrujemy likier i dodajemy 250 g cukru. Likier odstawiamy, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści. Smacznego!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here