Kwasy omega-3 – źródła i znaczenie dla organizmu

Dobra dieta powinna zawierać cenne dla rozwoju człowieka związki mineralne i składniki odżywcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe. Mają one bowiem istotny wpływ na ludzkie zdrowie. Warto wiedzieć, które produkty stanowią najlepsze źródło omega-3.

Właściwości

Kwasy tłuszczowe wykazują działanie przeciwnowotworowe, szczególnie w przypadku narządów intymnych zaatakowanych przez komórki raka. Ich regularne spożywanie spowalnia także proces starzenia się komórek ludzkiego organizmu. Omega-3 wpływają na stężenie trójglicerydów we krwi. Regularne spożywanie łososia MOWI, zawierającego kwasy, obniża ryzyko komplikacji spowodowanych poważnym zawałem serca. Omega-3 poprawiają pracę rytmu serca oraz niwelują dolegliwości reumatoidalnego zapalenia stawów poprzez obniżenie CRP. Warto jednak pamiętać, że korzystny wpływ kwasów tłuszczowych na funkcjonowanie ludzkiego organizmu zależy od właściwej proporcji n-3 i n-6 w codziennej diecie. Składniki arachidonowe stymulują proces produkcyjnych hormonów pozapalanych. Omega-3 wykazują w tym sektorze działanie hamujące. Nadmiar n-3 może być szkodliwy, szczególnie dla ludzi, zmagających się z cukrzycą i chorobami krążenia.

Źródło

Oleje roślinne, rybne, orzechy oraz nasiona stanowią cenne składniki, kumulujące zdrowe kwasy tłuszczowe. Produkty te zawierają duże stężenie związku alfa-linolenowego. EPA I DHA skumulowane są natomiast w niektórych rybach morskich, wśród których warto wskazać łososia, halibuta czy śledzia.

Związki organiczne może zawierać także żywność funkcjonalna. Ich zapotrzebowanie dla konkretnego człowieka zależy od wieku danej jednostki. Niemowlęta i dzieci do dwudziestego czwartego miesiąca powinny spożywać 100 mg DHA. W przypadku młodzieży zalecana dawka kwasów tłuszczowych jest dwukrotnie większa. Dorośli powinni natomiast spożywać 250 mg omega-3 i n-6.

Spożywanie kwasów tłuszczowych może przynieść wiele korzyści dla osób, zwracających uwagę na jakość potraw. Warto więc zdecydować się na zakup produktu bogatego w związki  z grupy n-3 i n-6, sięgając np. po łososia. Więcej na temat hodowli ryb i przepisów z łososiem w roli głównej znajdziesz na https://mowisalmon.pl/.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here