Jakie smaki możemy odkryć w Poznaniu?

0
1379

Poznań pod względem kulinarnym to z pewnością jedno z najbardziej różnorodnych miejsc na mapie Polski. Jak w wielu miastach, możesz tutaj znaleźć kuchnię polską, włoską, ukraińską czy gruzińską, ale również skosztować regionalnych przysmaków.

Regionalne potrawy – kuchnia po poznańsku

Jedną z najbardziej znanych potraw Poznania są pyry z gzikiem. Jest to bardzo prosta i smaczna potrawa, która kiedyś gościła na stołach biedniejszej części ludności i była najczęściej podawana na piątkowe, postne obiady. Teraz pyry z gzikiem to flagowe danie wielkopolskie. Pod nazwą “pyry” kryją się po prostu… ziemniaki. Natomiast gzik jest białym twarogiem, wymieszanym ze śmietaną, cebulą i szczypiorkiem. Czasem do twarogu dodaje się jajko czy rzodkiewkę, a zamiast śmietany, można użyć jogurtu naturalnego. Pyry muszą być ugotowane w mundurkach. Szukając restauracji w centrum Poznania, nie będzie trudno znaleźć knajpę oferującą ten przysmak – wystarczy przejść się po Starym Rynku. 

Inną potrawą o ciekawej i nieco mylącej nazwie, są “ślepe ryby”. Nie znajdziemy w niej ryb – jest to postna zupa ziemniaczana, bez dodatku mięsa. To danie za dawnych czasów również było przeznaczone dla biedniejszej ludności. Nazwa wzięła się od tego, że w zupie brakuje mięsa, a więc i oczek tłuszczu w zupie. Podstawę zupy stanowią włoszczyzna i ziemniaki. Ugotowane warzywa przeciera się przez sito i rozprowadza w wodzie. 

Czernina, zwana także czarniną lub czarną zalewajką to gęsta zupa o ciemnej barwie – przyrządza się ją na wywarze z kości i podrobów gęsi lub kaczki wraz z dodatkiem świeżej krwi, zaprawionego octem. Zupę można zagęścić zawiesiną z mąki i doprawić suszonymi owocami – śliwkami i jabłkami oraz korzennymi przyprawami. W poznańskich domach podawana wraz z kluseczkami lub łazankami. Czarna zalewajka ma słodko-kwaśny smak, który zyskuje dzięki dodatkowi cukru, octu i suszonych owoców.

Smaki południa

Restauracje w centrum Poznania obfitują również w kuchnie z każdego zakątka świata. Jednym z miejsc wartych odwiedzenia, jest na pewno restauracja Rodizio De Brazil. Masz ochotę spędzić wieczór w Brazylii, nie opuszczając Poznania? Sprawdź co ta niezwykle klimatyczna restauracja ma do zaoferowania swoim gościom. W menu między innymi kuchnia typu churrascaria oraz międzynarodowe specjały. Od poniedziałku do piątku w godzinach 15-18 można skorzystać z promocji -50% na wszystkie koktajle. 

Typowe dania kuchni brazylijskiej to między innymi: acarajé, caruru, feijoada, moqueca, picadinho de jacaré, tacacá, vatapá, Alcatra (wołowina marynowana na ostro).

Kuchnia włoska

W Poznaniu nie mogłoby zabraknąć również kuchni włoskiej. Charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn. Powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory, cebulę i czosnek oraz oliwki. We Włoszech przygotowuje się dania ze świeżych składników, często wykorzystując owoce morza. Ten region jest znany szczególnie z makaronów, pizzy i sosu bolońskiego. 

W Poznaniu znajdziesz mnóstwo miejsc, w których skosztujesz dań kuchni włoskiej, a smaczna pizza dostępna jest na każdym rogu. 

Wybierając restaurację w centrum Poznania, kieruj się nie tylko swoim podniebieniem, ale również opiniami w internecie, których jest pełno. 

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here