Jakie są funkcje białka w organizmie człowieka

Aby organizm mógł poprawie funkcjonować, niezbędne jest zapewnienie mu odpowiednich składników odżywczych. Jednym z nich jest białko. Stanowi aż 20% masy ciała człowieka. Równie ważne dla organizmu są funkcje białka.  Nie bez powodu białko uważane jest za najważniejszy element codziennej diety.

Białko – najważniejszy element

Białko inaczej nazywane jest proteinami. To najważniejszy element diety. Jego niedobór może prowadzić do poważnych konsekwencji. Najwięcej protein znajduje się w produktach mlecznych (mleku, jogurtach itd.), rybach, mięsie oraz jajach. Na rynku dostępne są również specjalne odżywki białkowe, które stosują sportowcy, a także osoby chore i starsze. Funkcje białka są spełniane niemal w każdej tkance i organie. Bez protein organizm nie jest w stanie poprawie się rozwijać i funkcjonować.

Jakie są funkcje białka w organizmie człowieka?

Funkcje białka w organizmie są nieocenione! Bez udziału protein nie może zajść żaden proces w ciele. Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy, ale białko to podstawa każdej komórki, która tworzy organizm.

Białko powoduje wzrost i odbudowę tkanek

Wszelkie rany, urazy, a nawet złamania regenerują się dzięki działalności białka. Proteiny mają zdolność budowy i odbudowy uszkodzonych miejsc. Powodują również wzrost i przyrost tkanki mięśniowej. Zdają sobie z tego sprawę zwłaszcza sportowcy, którzy swoje diety opierają na białku. Proteiny zalecane są również osobom starszym i chorym, aby ich organizmy mogły nadal sprawnie funkcjonować. Funkcje białka https://dietly.pl/blog/wlasciwosci-i-rodzaje-bialek-jak-stosowac-bialko nie mogą być spełnione, jeżeli w organizmie występuje jego niedobór lub nadmiar. Tyczy się to również roli budulcowej.

Białko reguluje procesy żywieniowe

Dzięki białkom w organizmie procesy żywieniowe przebiegają poprawnie. Nie chodzi tylko o samo trawienie. Z tą funkcją łączy się również wytwarzanie przeciwciał, potrzebnych do obrony organizmu przed wirusami i infekcjami. Funkcje białka w tym przypadku polegają nie tylko na wzięciu udziału w procesie ich tworzenia. Proteiny są również elementem, z którego głównie złożone są przeciwciała. Jest to specyficzny rodzaj białka, nazywany immunoglobinami.

Białko utrzymuje równowagę organizmu

Białko pozwala na właściwe przeprowadzanie procesów zachodzących w organizmie. Jest odpowiedzialne za równowagę wodną i kwasowo-zasadową. To dzięki proteinom nie występują obrzęki i opuchlizny. Funkcje białka to także uczestnictwo w przemianie materii. Są w stanie neutralizować szkodliwe substancje, toksyny, pozostałości leków. Dla zachowania równowagi organizmu i jego prawidłowego działania to jedna z ważniejszych funkcji.

Ile białka należy spożywać?

Rola protein jest ogromna. Jednak, aby funkcje białka zostały spełnione, należy dostarczać jego odpowiednią ilość do organizmu. Przyjmuje się, że dla osoby dorosłej jest to 1 g – 2,5 g białka w przeliczeniu na 1 kg masy ciała. Co ciekawe, ludzki organizm nie ma zdolności magazynowania protein. Dlatego każdego dnia należy dostarczać mu odpowiednią ilość tego budulca, aby funkcje białka zostały zachowane.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here