Jak zrobić wino z winogron?

Tegoroczne lato było dla nas bardzo łaskawe. Nie dość, ze każdy dzień był wypełniony po brzegi słoneczkiem, to i urodzaj w owocach był również niemały. Posiadacze ogródków działkowych lub też przydomowych ogrodów, którzy mają swoje małe „winnice”, obdarowani zostali pięknymi kiściami winogron. Gdy natura obdarza nas takim pięknym owocem, bez wahania należy podjąć decyzję o zrobieniu domowego wina. Wino z winogron nie tylko ma pyszny smak, ale także ma wpływ na nasze zdrowie. Chroni nasze serca przed chorobami oraz nowotworami. Zatem jak zrobić wino z winogron?

Jak zrobić wino z winogron?

Składnikami, które będziemy potrzebować są: 10 kg winogron, 5 litrów przegotowanej wody oraz 3,5 kg cukru.

Należy pamiętać, że nalot, który pokrywa winogrona ułatwia proces fermentacji, dlatego winogron nie należy myć. Dzięki temu nie będziemy potrzebować dodatkowo drożdży. Winogrona musimy dobrze rozgnieść, w tym celu możemy użyć prasy do wina, ręcznej sokowirówki czy po prostu tłuczka do ziemniaków, następnie należy je przełożyć do butli i zalać 3 litrami letniej wody. Następnie należy zrobić roztwór składający się z 2 kg cukru oraz 1 litra wody, który dodajemy do winogron.

Wszystko razem należy wymieszać, poruszając butlę kolistym ruchem

Wszystko razem należy wymieszać, poruszając butlę kolistym ruchemPrawidłowa zawartość butli to 3/4 jej pojemności. Butlę należy zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną. Odstawiamy na trzy dni. Po upływie 72 godzin, należy rozpuścić kolejne 1,5 kg cukru w litrze wody i wlać do butli. Ponownie trzeba wszystko zamieszać poruszając energicznie butlą. Po upływie 7 dni, odcedzamy roztwór i ponownie wlewamy do umytej butli. Zamykamy ją korkiem owiniętym w tampon z jałowej waty. Gdy minie miesiąc odciągamy wino za pomocą gumowej rurki, do stojącej nieco niżej drugiej butli, zwracając szczególną uwagę na to, aby nie wzruszyć ustanego osadu. Odciągnięty płyn pozostawiamy w pomieszczeniu około 20 stopni Celsjusza, na okres 3 miesięcy. Po tym czasie rozlewamy wino do butelek, układamy je w pozycji leżącej i czekamy kolejne kilka miesięcy na to, aby było gotowe do spożycia.

Francuzi wypijają lampkę wina do każdego obiadu, ponieważ wspomaga ono układ trawienny i dobrze działa na serce. Jeżeli wino spożywane jest w umiarkowanych ilościach, pijąc je nie tylko korzystamy z walorów smakowych i zapachowych, ale także z właściwości leczniczych, za które odpowiada antyoksydant (przeciwutleniacz), zwany resweratrolem, wpływających pozytywnie na nasz organizm.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here