Jak zawijać tortille?

Domowy fast food to zdecydowanie lepsza opcja, niż jedzenie na wynos z pierwszego lepszego baru na rogu. Kupne przekąski są w przeważającej większości bardzo tłuste i zawierają substancje, których z pewnością nie chcielibyśmy serwować ani sobie, ani naszym bliskim. Dlatego warto wykorzystać gotowe półprodukty do przygotowania pysznych, zdrowych wersji fast foodów.

Taką przekąska może być np. domowa tortilla

Taką przekąska może być np. domowa tortillaPlacki można oczywiście kupić w sklepie. Maja one różne rozmiary, więc można wykorzystać je do przyrządzenia dużych, „obiadowych” dań, ale i zaserwować dzieciom na drugie śniadanie. Bardzo łatwo jest też upiec placki samemu, bo przepis jest banalnie prosty. Jedyna trudność to konieczność stania przy patelni, gdy nasze placuszki będą się piekły i oczywiście dość uciążliwe wałkowanie ciasta. Tortille muszą być przecież odpowiednio cienkie.

Kupne placki tortilli będą równie smaczne, więc można ich z powodzeniem używać w kuchni. Ich zaletą jest długo termin ważności- przy odpowiednim przechowywaniu- oraz różnorodność smaków. Na sklepowych półkach znajdziemy bowiem tortille z różnych rodzajów mąk i z rozmaitymi dodatkami. Oprócz tej tradycyjnej z maki pszennej w jasnożółtym kolorze, dostaniemy też placki z mąki żytniej, razowej, pełnoziarniste, kukurydziane, z przyprawami, ze szpinakiem itd. Daje to ogromne możliwości i możemy serwować naszej rodzinie coś innego za każdym razem, gdy maja ochotę na szybką przekąskę.

Jak zawijać tortille?

A przygotowanie tortilli trwa zaledwie kilka minut. Placki należy lekko podgrzać w piekarniku lub na patelni. Nie za długo, aby nie straciły elastyczności, bo inaczej będą się kruszyć w trakcie zawijania. Placek smarujemy lekko ulubionym sosem. Dorze sprawdzi się domowy sos czosnkowy lub pomidorowy. Następne dodajemy sporo warzyw: sałatę, szczypiorek, pietruszkę, pomidory, czerwoną cebulkę, ogórka itp. Zarówno ilość, jak i rodzaj dodatków zależą od naszych preferencji.

Przyda się również pieczone, grillowane lub smażone mięso, aby nasza tortilla była syta i pożywna. Może to by dowolny gatunek mięsa. Domowe placki to świetny sposób na wykorzystanie resztek z wczorajszego obiadu, bo w tortilli można umieścić dokładnie wszystko. Pozostaje jeszcze kwestia tego, jak zawijać tortille. Jeśli ma ona być daniem obiadowym można, najlepiej zwinąć ją w kieszonkę. Gdy szykujemy sobie jedzenie na wynos, lepiej zawinąć placek tak jak się to robi z krokietami, aby cały farsz został zamknięty we wnętrzu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here