Jak ugotować jajka

Jajka są podstawowym elementem składowym wielu potraw. Można jej dodawać do sałatek, a także do dania głównego. Dzięki nim można wyrobić ciasto, czy choćby przyrządzić pyszną kanapkę. Jajka można podawać w różnorodnych formach. Możemy je smażyć i gotować. Jajka gotowane możemy podawać zarówno na twardo jak i na miękko. Jak jednak ugotować jajka? I jak się do tego zabrać?

Jak ugotować jajka?

Jak ugotować jajkaAby zabrać się za gotowanie jajek przede wszystkim powinniśmy w pierwszej kolejności je dokładnie umyć. Następnie nastawiamy wodę i zagotowujemy ją. Do gotującej się wody wkładamy delikatnie jajka uważając, aby nie poparzyć się wrzątkiem. Jajka gotujemy tak długo, w zależności od tego, jaki chcemy uzyskać efekt. W przypadku jajek na miękko czas gotowania będzie znacznie krótszy, niż w przypadku jajek na twardo. Kiedy może mieć pewność, że jajko gotowało się na twardo? Aby mieć stuprocentową pewność, że jajko już jest odpowiednio ugotowane musimy je obserwować. Jeśli skorupka zacznie pękać, to oznacza już że zdecydowanie ugotowane i  warto jajko wyciągnąć z wody.

Jak spożywa się jajka?

Jajka ugotowane na twardo są świetnym składnikiem do sałatek. A mogą również stanowić bazę dla bardzo pysznych kanapek. Wystarczy dodać tylko odrobinę z sałaty i pomidora i możemy konsumować naprawdę przepyszne kanapki. Jajka gotowane możemy również podawać przekrojone na pół, ozdobione majonezem. Inną ciekawą formą tego rodzaju dania są również jajka gotowane ozdobione sałatkę śledziową. Jeśli chodzi o jajka gotowane jako dodatek do sałatek to najczęściej znajdują one zastosowanie w sałatkach ziemniaczanych.

Natomiast jajka gotowane na miękko możemy spożywać jako osobne danie. Wówczas stawiamy takie jajko na specjalnym spodku, ściągamy skorupkę z czubka jajka, a  następnie wygrzebujemy zawartość łyżeczką. Do tego warto przygotować sobie kanapkę z masłem. To świetny pomysł na pożywne i smaczne śniadanie. Jajko na miękko smakuje wybornie i jest zdecydowanie dobrym sposobem nie tylko na śniadanie, ale również jako forma przekąski.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here