jak szybko rozmrozić mięso

Codzienne rozmyślania nad obiadowym menu bywa nieco nużące. Tym bardziej, gdy wyczerpuje się nasz repertuar pomysłów i dzieciaki zaczynają grymasić. Kiedy rodzinka narzeka na nudę w kuchni, warto wprowadzić do menu coś nowego. Jeśli chcemy przy tym zaoszczędzić czas i pieniądze, trzeba wprowadzić kilka prostych zmian w organizacji naszej kuchni. To prawdę proste rzeczy, które można wprowadzić do codziennej rutyny bez większego problemu.

Po pierwsze- planowanie

Po pierwsze- planowaniePlanowanie jest kluczem do kulinarnego triumfu. Szczególnie jeśli gotujemy codziennie dla czterech czy pięciu osób. Niezbędna będzie lista zakupów na co najmniej kilka dni. Dzięki niej kupimy dokładnie to, co będzie nam potrzebne na najbliższe dni. Lista jest też bardzo ekonomicznym rozwiązaniem, bo nie kupujemy zbędnych produktów, odwiedzamy tylko te alejki, które musimy, więc pokusy są znacznie ograniczone.

Po drugie- jadłospis

Wymyślanie dań na obiad to dla niektórych gospodyń prawdziwa katorga. Ale jest na to pewien prosty sposób. Zamiast dzień w dzień zastanawiać się co dziś podać na obiad, warto po prostu przygotować tygodniowe menu i trzymać się go każdego dnia. To oszczędność czasu i energii oraz oczywiście stresu związanego z ciągłym wymyślaniem na bieżąco.

Po trzecie- zapasy

Zawsze należy mieć w domu odpowiednią ilość zapasów, aby być gotowym na każdą sytuację. To mój sprawdzony sposób na uniknięcie wpadki, gdy nie mam czasu zrobić dodatkowych zakupów lub źle sporządzę listą zakupów. Jeśli dysponujemy dużą lodówką i sporym zamrażalnikiem, nie ma absolutnie przeszkód, aby zakupić większą ilość produktów na zapas. A przechować można dosłownie wszystko.

Jeśli w sklepie jest akurat promocja na dany gatunek mięsa, zawsze kupuje od razu dwie lud trzy porcję, które przechowuję w lodówce lub zamrażalniku. Mięso z powodzeniem można przetrzymać w lodówce, nawet do trzech dni.

A jak szybko rozmrozić mięso, gdy zapomnieliśmy wyjąć je wcześniej z zamrażarki?

Z pomocą przychodzi odpowiedni program w mikrofali. Proces potrwa parę minut. Można też umieścić mięso w szczelnym plastikowym woreczku i zanurzyć w ciepłej wodzie na około godzinę. To powinno wystarczyć. Aby ułatwić sobie rozmrażanie warto już wcześniej poporcjować mięso, aby w każdym pojemniku znajdowała się ilość odpowiednia na jeden obiad dla całej rodziny. Najlepiej przygotować sobie w taki sposób kotlety schabowe, mięso do rosołu, plastry wołowiny na steki.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here